Παξιμάδια
Τα παξιμάδια από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής χωρίζονται σε κατηγορίες αναλογία με το αλεύρι που περιέχουν. Οι πιο γνώστες κατηγορίες είναι η κριθαροκουλούρα, το εφτάζυμο, το κρίθινο, το σταρένιο, το καλαμποκιού, τα σικάλεως, τα ολικής αλέσεως και τα παξιμάδια λαδιού.
Tα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά (δεν υπάρχει λόγος να προστίθενται συντηρητικά στη σύνθεσή τους, γιατί τα παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των ξερών προϊόντων χαμηλής υγρασίας έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης),ενώ επίσης δεν περιέχουν και ζάχαρη
Όλα τα παξιμάδια περιέχουν αλάτι παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί τύποι παξιμαδιού(π.χ. κρίθινο, ολικής αλέσεως) για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν και χωρίς αυτό με την αντίστοιχη ένδειξη να αναγράφετε στη συσκευασία τους.
Tα παξιμάδια, όπως και το ψωμί, φτιάχνονται από αλεύρι που παίρνουμε από διάφορα δημητριακά, με βασικό το σιτάρι. Τα παξιμάδια που έχουν ως βασικό τους συστατικό το αλεύρι σίτου (είτε είναι σταρένια είτε σίτου ολικής άλεσης)ειναί πλουσιότερα σε διατροφική αξία